×

AMENINȚAT PENTRU APĂRAREA COMUNITĂȚII SALE

THAPELO MOHAPI ȘI MIȘCAREA ABAHLALI BASEMJONDOLO

  Africa de Sud

Lui Thapelo Mohapi îi place să asculte jazz și să susțină echipele sale preferate de fotbal, Mamelodi Sundowns și Manchester City. Dar, în prezent, nu se mai poate bucura de aceste lucruri, așa cum o făcea înainte. Din anul 2021, el este nevoit să trăiască ascuns, din cauza amenințărilor la adresa vieții sale.

În calitate de secretar general al Abahlali baseMjondolo (AbM), o mișcare civică dinamică și curajoasă, Thapelo și-a dedicat viața luptei pentru drepturile oamenilor din întreaga Africă de Sud, în special din zonele care se confruntă cu dificultăți economice.

O astfel de localitate este eKhenana, provincia KwaZulu-Natal. Majoritatea rezidenților sunt migranți economici din zonele rurale ale Africii de Sud, care s-au mutat pentru a căuta o viață mai bună. Aceștia nu își permit costurile ridicate de trai din zonă și ajung, adesea, să își facă locuințe din tinichea, cu acces redus sau chiar fără acces la apă sau canalizare. De asemenea, ei se confruntă cu brutalitate din partea poliției, cu evacuări forțate și cu servicii publice precare, precum și cu multe alte provocări.

Hotărâți/te să îmbunătățească situația din comunitate, membrii/ele AbM din eKhenana au denunțat cazurile de corupție din partea administrației locale și au muncit din greu pentru a îmbunătăți viața în comunitatea lor, înființând o școală, o fermă, o bucătărie comună și un magazin. În schimb, au întâmpinat nu doar rezistență, ci și amenințări, hărțuire și intimidare din partea oficialilor statului, care au instigat la violență împotriva lor. Au fost victimele unor tentative de omor și omoruri propiu-zise, violențe, hărțuiri și deteriorări ale locuințelor lor. Doar în anul 2022, trei membri AbM au fost uciși în eKhenana.

Cere poliției să investigheze minuțios și eficient hărțuirea și omorârea membrilor AbM.

Care petiție dorești să semnezi?