LUPTA PENTRU SALVAREA PĂMÂNTURILOR STRĂMOȘEȘTI

UNCHII PABAI ȘI PAUL

Australia

Unchii Pabai și Paul sunt lideri comunitari ai națiunii Guda Maluyligal, aflată în cea mai nordică parte a Australiei, în strâmtoarea Torres. Strămoșii lor indigeni au trăit pe aceste insule timp de mii de ani.

Acum, din cauza schimbărilor climatice, modul lor de viață, tradițiile, practicile culturale și legăturile spirituale, transmise din generație în generație, ar putea fi distruse pentru totdeauna. Creșterea nivelului mării cauzează multe pagube în fiecare an, erodând plajele, ruinând locurile culturale sacre și cimitirele unde sunt îngropați strămoșii, distrugând grădinile, ceea ce pune în pericol infrastructura insulelor.

Unchii Pabai și Paul, care sunt numiți „unchi” de către comunitatea lor în semn de respect, s-au adresat în instanțele de judecată. Ei susțin că autoritățile australiene nu iau suficiente măsuri pentru a preveni daunele provocate de schimbările climatice, care duc la distrugerea pământurilor și a culturii lor.

Dacă nu se iau măsuri urgente, mulți dintre locuitorii strâmtorii Torres vor fi forțați să-și părăsească ținuturile natale, deoarece o mare parte va deveni nelocuibilă. Acest lucru ar fi devastator pentru comunități. După cum spune unchiul Pabai: „Ne-am născut pe aceste insule, ele sunt mamele noastre și identitățile noastre. Timp de mii de ani, familiile noastre războinice au luptat împotriva oricui a încercat să ne ia pământurile natale. Dar acum, am putea pierde lupta din cauza schimbărilor climatice”.

Cere Australiei să ia măsuri urgente privind schimbările climatice.

Care petiție dorești să semnezi?