×

RISCĂ ÎNCHISOARE PENTRU O POSTARE PE FACEBOOK

SHAHNEWAZ CHOWDHURY

  Bangladesh

În mai 2021, casele din satul lui Shahnewaz Chowdhury au fost spulberate de o furtună. Shahnewaz a scris o postare pe Facebook despre impactul devastator al unei centrale electrice din regiunea sa. Pentru ceastă postare, a fost arestat și reținut timp de 80 de zile, în baza legii opresive din Bangladesh privind securitatea digitală. Shahnewaz a fost eliberat pe cauțiune, iar dacă va fi condamnat, riscă mulți ani de închisoare.

Shahnewaz este pasionat de cricket și joacă încă din copilărie. El mai este pasionat și de scris. A relatat despre luptele cu care se confruntă oamenii din regiunea sa, Banshkhali - o zonă din sud-estul Bangladeshului, vulnerabilă la schimbările climatice.

În satul său urma să fie deschisă o nouă centrală electrică pe bază de cărbune, ceea ce ar fi trebuit să reprezinte un punct de cotitură în dezvoltarea regiunii. Dar, Shahnewaz era îngrijorat de dauna pe care o va aduce centrala electrică mediului înconjurător.

Pe 26 mai 2021, zona a fost spulberată de o furtună. Precipitațiile abundente și vânturile puternice au devastat satul, casele au fost distruse. Alarmat de impactul unor proiecte dăunătoare pentru mediu, cum ar fi noua centrală electrică, care, în opinia

sa, contribuie la creșterea valurilor de maree, Shahnewaz și-a exprimat îngrijorarea sa pe Facebook: „Tinerii din Banshkhali trebuie să reziste nedreptății și să susțină dezvoltarea, fără a le fi frică să scrie despre asta”.

A doua zi, compania care administrează centrala electrică a intentat un proces de judecată împotriva lui Shahnewaz, acuzându-l că a postat informații false. Pe 28 mai 2021, în conformitate cu legea opresivă din Bangladesh privind securitatea digitală, a fost arestat de poliție pentru postarea sa de pe Facebook. A fost ținut în condiții inumane timp de 80 de zile, fără un proces judiciar. Pe 16 august 2021, Shahnewaz a fost eliberat pe cauțiune, iar dacă va fi condamnat, riscă mulți ani de închisoare.

Cere autorităților din Bangladesh să renunțe la acuzații!

Care petiție dorești să semnezi?