×

ÎNCHISĂ, PENTRU CĂ A PARTICIPAT LA PROTEST

DORGELESSE NGUESSAN

  Camerun

În urmă cu doi ani, Dorgelesse Nguessan gestiona o afacere de prestare a serviciilor de coafură și astfel își întreținea familia. Nu participase niciodată la un protest. În septembrie 2020, îngrijorările față de situația economică din Camerun au determinat-o să iasă la protest pentru prima dată. În timpul demonstrațiilor pașnice, Dorgelesse a fost arestată, fiind acuzată de participare la „insurecție, ședințe și demonstrații publice”. A fost condamnată la cinci ani de închisoare. Femeia își dorește cu disperare să fie alături de familie.

Dorgelesse a visat să fie proprietara unui salon de frumusețe de succes. În urmă cu doi ani, această coafeză – mamă singură, a început să-și extindă afacerea, prestând și servicii de manichiură.

Pe 22 septembrie 2020, visul lui Dorgelesse a fost spulberat. A fost arestată în timpul unui protest în Douala, Camerun. Era primul protest la care participa. Nu fusese niciodată activă politic, dar îngrijorările ei față de situația economică din Camerun au determinat-o să se alăture demonstrațiilor.

Protestul a început pașnic, dar forțele de securitate au utilizat gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea și au tras cu gloanțe de cauciuc în protestatari. Poliția a urmărit-o pe Dorgelesse, dar și pe alți protestatari în timp ce mergeau pe stradă și le-au blocat drumul.

Dorgelesse a fost arestată și dusă la o secție de poliție, unde a fost închisă într-o celulă cu alte 22 de persoane, în condiții groaznice.

Cere autorităților din Camerun să o elibereze pe Dorgelesse Nguessan!

Pe 29 septembrie 2020, ea a fost transferată la închisoarea centrală din Douala, unde se află și acum, fiind acuzată de „insurecție, adunare, ședințe și demonstrații publice” și judecată de către un tribunal militar. La data de 7 decembrie 2021, femeia a fost condamnată la cinci ani de închisoare.

Dorgelesse era cea care întreținea familia. Fiul ei, în vârstă de 18 ani, suferă de anemie falciformă, iar acum familia sa lupta pentru a-i cumpăra medicamentele necesare. Femeia își dorește cu disperare să fie alături de familie.

Care petiție dorești să semnezi?