×

ARTIST ÎNCHIS PENTRU CĂ A LUPTAT PENTRU LIBERTATE

LUIS MANUEL OTERO ALCÁNTARA

  Cuba

Luis Manuel Otero Alcántara este un artist de culoare cubanez, autodidact. Îi place să picteze, să danseze și să poarte costume de culoarea roz. Pe 11 iulie 202, Luis Manuel a postat pe internet un videoclip în care spunea că va lua parte la una dintre cele mai mari demonstrații pe care Cuba le-a văzut în ultimele decenii. A fost arestat și dus la închisoarea Guanajay, securizată la maxim, unde se află și în prezent. În închisoare, starea lui de sănătate s-a înrăutățit și are nevoie de îngrijiri medicale.

Luis Manuel Otero Alcántara este un artist autodidact cubanez, de culoare. Îi place să picteze, să danseze și să poarte costume de culoarea roz. Locuința sa din San Isidro, unul dintre cele mai sărace cartiere din Havana, este un refugiu pentru oamenii care vor să socializeze.

Fiind nemulțumit de Decretul 349, o lege care încearcă să reducă la tăcere artiștii critici, Luis Manuel a devenit liderul Mișcării San Isidro, formată din artiști, jurnaliști și activiști, care apără dreptul la libertatea de exprimare. Membrii acesteia au fost intimidați, urmăriți și reținuți.

La data de 2 mai 2021, agenții de securitate ai statului l-au ridicat pe Luis Manuel de la domiciliul său, unde se afla în greva foamei, protestând astfel împotriva confiscării operelor sale de artă de către autorități. A fost dus la un spital, unde i s-a interzis să comunice. A fost eliberat peste o lună de zile, dar agenții de securitate au continuat să îl urmărească.

Pe 11 iulie 2022, Luis Manuel a postat pe internet un videoclip în care spunea că va lua parte la una dintre cele mai mari demonstrații din Cuba, din ultimele decenii. A fost arestat înainte ca protestul să aibă loc și a fost dus la închisoarea Guanajay, securizată la maxim, unde se află și în prezent. În iunie 2022, după un proces desfășurat cu ușile închise, Luis Manuel a fost condamnat la cinci ani de detenție. În închisoare, starea lui de sănătate s-a înrăutățit și nu primește îngrijirile medicale necesare.

Cere autorităților din Cuba să îl eliberez imediat pe Luis Manuel!

Care petiție dorești să semnezi?