×

OMORÂT PENTRU CĂ A SPUS ADEVĂRUL ÎN FAȚA PUTERII

THULANI MASEKO

  Africa de Sud

Thulani Maseko a fost un tată și un soț iubitor. El a fost un membru dedicat al bisericii metodiste, un apărător devotat al drepturilor omului și un aliat al persoanelor LGBTI. Cei care l-au cunoscut pe Thulani l-au descris ca fiind modest și prietenos, cu un simț al umorului foarte dezvoltat.

După ce a devenit avocat, Thulani a luptat neobosit pentru oamenii din Eswatini, o țară condusă de un monarh bogat, în care aproximativ 60% din populație trăiește sub pragul sărăciei. Thulani a criticat în mod deschis legile represive din țară și violența excesivă a forțelor de ordine, folosite pentru a reduce la tăcere protestele pașnice.

Thulani știa că riscul de a critica era imens. În anul 2014, viața lui a luat o întorsătură drastică, când a fost arestat și acuzat de sfidarea instanței, după ce a publicat două articole de presă curajoase, denunțând lipsa de independență judiciară și integritate în Eswatini. Cu toate că a petrecut mai mult de un an în închisoare, Thulani nu și-a pierdut niciodată curajul. Cu hotărâre, și-a continuat misiunea în slujba drepturilor omului. În anul 2016, el a declarat: „Nu vom renunța niciodată, pentru că știm că există un preț de plătit pentru adevăr”.

La 21 ianuarie 2023, Thulani a plătit prețul suprem. A fost împușcat mortal de aproape, prin fereastra casei sale, în fața soției, Tanele. Cu doar câteva ore înainte, regele a ținut un discurs în care a declarat că cei care au cerut reforme democratice vor fi „gestionați” și că „oamenii nu ar trebui să verse lacrimi și să se plângă că mercenarii îi ucid”. Până în prezent, nimeni nu a fost tras la răspundere pentru omorul lui Thulani.

Cere dreptate pentru Thulani Maseko.

Care petiție dorești să semnezi?