×

ÎNCHISĂ PENTRU CĂ A APĂRAT DREPTUL LA COMEMORARE

CHOW HANG-TUNG

  Hong Kong SAR China

Chow Hang-tung este o apărătoare curajoasă a drepturilor omului și activistă. Pe 4 iunie 2021, Chow a încurajat oamenii pe rețelele de socializare să aprindă lumânări în memoria protestatarilor uciși în timpul represiunii din Tiananmen din 1989. A fost arestată pentru că a îndrăznit să comemoreze victimele. În prezent, Chow își ispășește cele 22 de luni de închisoare, pentru activismul ei. De asemenea, ea riscă să fie închisă, pentru că, prin acțiunile sale pașnice, ar fi pus în pericol securitatea națională.

Chow era studentă exemplară la o universitate de top din Hong Kong. Deși ar fi putut avea o carieră de succes în orice domeniu, a ales să-și dedice viața apărării drepturilor oamenilor, în calitate de avocată și activistă.

Chow a fost vicepreședinta Alianței Hong Kong, care a organizat cel mai mare priveghi cu lumânări din lume, comemorând astfel victimele represiunii din Tiananmen. În anul 1989, sute (posibil mii) de oameni au fost uciși pe străzile din jurul Pieței Tiananmen din Beijing. Atunci, forțele de ordine au deschis focul, atacând protestatarii care, în mod pașnic, cereau reforme economice și sociale.

Guvernul chinez și-a dorit ca oamenii să uite, dar Chow și-a îndeplinit misiunea de a reaminti despre victime.

În anii 2020 și 2021, autoritățile din Hong Kong au interzis priveghiul, pe fundalul pandemiei de Covid-19.

Pe 4 iunie 2021, Chow a îndemnat oamenii de pe rețelele de socializare să comemoreze represiunea, prin aprinderea lumânărilor. În aceeași zi, a fost arestată, pentru „promovarea și publicarea neautorizată a adunării”.

În prezent, Chow își ispășește pedeapsa cu închisoarea, pe un termen de 22 de luni, pentru că a comemorat, în mod pașnic, victimele unei represiuni îngrozitoare. De asemenea, ea riscă să fie încarcerată, pentru că ar fi pus în pericol securitatea națională prin acțiunile sale pașnice. În pofida acestor lucruri, Chow dă dovadă de un curaj enorm. „Să spun că nu mi-e frică, ar fi o minciună, dar nu mi-e într-atât de frică încât să nu îndrăznesc să fac nimic”, spune ea.

Cere autorităților din Hong Kong să o elibereze pe Chow Hang-Tung!

Care petiție dorești să semnezi?