×

TORTURAT ȘI ÎNCHIS PE NEDREPT, PENTRU CĂ A PROTESTAT

VAHID AFKARI

  Iran

Vahid Afkari provine dintr-o familie foarte unită. Pe data de 17 septembrie 2018, Vahid și fratele său Navid au fost arestați, pentru că au participat la protestele pașnice din Shiraz. Trei luni mai târziu și fratele său Habib a fost arestat pentru proteste pașnice. Vahid, Navid și Habib au fost forțați să „mărturisească” crime pe care nu le-au comis. Pe data de 12 septembrie 2020, Navid a fost executat, iar Habib a petrecut 550 de zile în izolare, fiind eliberat din închisoare în luna martie 2022. El este acuzat pe nedrept pentru crime nefondate, fiind condamnat la zece de ani de închisoare și la 74 de lovituri cu biciul.

Vahid Afkari provine dintr-o familie foarte unită. Îi plăcea să citească, să cânte și să danseze acasă, împreună cu frații săi Habib și Navid.

În anii 2016, 2017 și 2018 Vahid, Navid a și Habib s-au alăturat, în mod pașnic, protestelor împotriva inegalității și a represiunii politice din orașul lor natal, Shiraz. La data de 17 septembrie 2018, Vahid și Navid au fost arestați la domiciliu, pentru că protestau. Habib a fost arestat trei luni mai târziu.

Cei trei frați au fost închiși de către autoritățile iraniene, fiind forțați să „mărturisească” crime pe care nu le-au comis. Urmare a participării lor pașnice la proteste și din cauza unei grave erori judiciare, ei au fost condamnați, fiind acuzați pe motive politice. Vahid și Navid au fost condamnați în urma unei acuzații nefondate privind uciderea unui oficial din securitate. Autoritățile l-au condamnat pe Navid la moarte, pe nedrept.

Habib și Vahid au fost condamnați la 10 ani de închisoare și la 74 de lovituri de bici fiecare.

În septembrie 2020, cei trei frați au fost izolați în celule. Pe 12 septembrie 2020, Navid a fost executat în secret, fără avertizarea acestuia, a familiei sau a avocaților săi. Execuția lui Navid a stârnit indignare în Iran și în întreaga lume, și a dus la intensificarea campaniilor de susținere a lui Habib și a lui Vahid. După ce a petrecut 550 de zile în izolare, în luna martie 2022, Habib a fost eliberat din închisoare.

La rândul său, Vahid este tratat cu cruzime de către autorități și este ținut izolat de ceilalți prizonieri din luna septembrie 2020. Astfel, se încearcă pedepsirea acestuia, pentru că nu s-a supus cererilor autorităților de a face declarații publice împotriva persoanelor din Iran și din întreaga lume, care au cerut dreptate pentru familia sa.

Cere autorităților din Iran să îl elibereze pe Vahid Afkari!

Care petiție dorești să semnezi?