×

RISCĂ 15 ANI DE ÎNCHISOARE, PENTRU CĂ A PROTESTAT PAȘNIC

RITA KARASARTOVA

  Kârgâzstan

Rita Karasartova iubește să-și petreacă timpul alături de copiii săi, să practice yoga și să creeze chapane, haine tradiționale căptușite, purtate cu mândrie de locuitorii din Kârgâzstan. În luna octombrie 2022, viața Ritei a fost dată peste cap. A fost arestată și a trăit luni întregi într-o celulă strâmtă, fiind lipsită de acces la asistență medicală și fără posibilitatea de a comunica cu familia sa. Acum se află în arest la domiciliu și are restricții severe de circulație.

Rita este o apărătoare a drepturilor omului și o expertă în guvernare civică. Mai mult de un deceniu, ea și-a dedicat viața acordării consultanței juridice independente, ajutând persoanele ale căror drepturi au fost încălcate de un sistem juridic corupt și nesigur. Rita este conducătoarea Institutului pentru Analiză Publică, o organizație nonguvernamentală, și este membră a Mișcării Democratice Unite din Kârgâzstan, care luptă împotriva sărăciei și a injustiției.

Alături de alte 26 de persoane, Rita a fost arestată pentru că s-a opus vehement unui nou acord de frontieră, care acorda Uzbekistanului controlul asupra unui important rezervor de apă dulce. Grupul a mobilizat oamenii, pentru a protesta în mod pașnic împotriva acestui acord, cerând autorităților transparență. Ca și alții, Rita era preocupată că Uzbekistanul ar putea restricționa sau chiar interzice accesul la această resursă critică în regiune, unde apa dulce este o resursă rară, iar pierderea accesului la ea ar putea avea consecințe dezastruoase pentru comunitate.

Inițial, Rita și ceilalți au fost reținuți, fiind acuzați de organizare a „dezordinii în masă”, ea fiind acuzată de tentativă de „răsturnare violentă a autorităților”, pentru care se prevede o pedeapsă maximă de 15 ani de închisoare.

Cere eliberarea Ritei Karasartova.

Care petiție dorești să semnezi?