×

20 DE ANI ÎN ÎNCHISOARE PENTRU CĂ ȘI-A EXPRIMAT OPINIA

NASSER ZEFZAFI

  Maroc

Nasser Zefzafi este din regiunea Rif, Maroc, - o zonă care se confruntă cu probleme de sănătate, educație și fără oportunități de angajare. În 2016, când au izbucnit protestele la care se cereau schimbări, a luat naștere mișcarea Hirak El-Rif, iar Nasser a devenit o figură proeminentă. El a fost reținut pe data de 29 mai 2017, pentru că a întrerupt predica la o moschee, acuzându-l pe imam că este purtătorul de cuvînt al autorităților. Nasser a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

Nasser Zefzafi avea o viață liniștită alături de familia sa, în regiunea Rif din nordul Marocului - o zonă cu probleme în sistemele de sănătate și educație, și fără oportunități de angajare. Populația din regiune a fost marginalizată de guvernele succesive din Maroc.

În luna octombrie 2016, în orașul în care se afla Nasser, au început proteste pașnice, declanșate de moartea unui vânzător de pește, care a fost strivit de un camion de gunoi, în timp ce încerca să recupereze peștele confiscat de către autorități. Milioane de oameni au mărșăluit pașnic, pentru a-și exprima durerea și frustrarea. Se săturaseră și cereau o schimbare. Așa a luat naștere mișcarea Hirak El Rif. Nasser, care avea încredere în justiție și egalitate, a devenit o figură proeminentă a mișcării.

În următoarele luni, forțele de securitate marocane au arestat sute de protestatari. Nasser a fost reținut la data de 29 mai 2017, pentru că a întrerupt o predică la o moschee, acuzându-l pe imam (liderul rugăciunilor islamice) că este purtătorul de cuvânt al autorităților. În timp ce se afla în arest, a fost torturat și maltratat. Pe 27 iunie 2018, Nasser a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, doar pentru că a vorbit deschis. Din momentul arestării, a fost deținut în regim prelungit de izolare.

Nasser are probleme de sănătate, inclusiv probleme respiratorii și de vedere. Autoritățile din penitenciare au refuzat să-i ofere îngrijiri medicale de care are nevoie.

Cere autorităților din Maroc să îl elibereze imediat și necondiționat pe Nasser Zefzafi și să anuleze condamnarea sa.

Care petiție dorești să semnezi?