×

LUPTĂ PENTRU EXISTENȚĂ

YREN ROTELA AND MARIANA SEPÚLVEDA

  Paraguay

Yren și Mariana vor să își trăiască viața liber, dar ca persoane transsexuale sunt ocupate să lupte pentru drepturile lor. Legea din Paraguay nu permite persoanelor trans să-și schimbe numele sau să-și perfecteze actele de identitate care să corespundă identității lor de gen. Statul încearcă să le facă invizibile. În plus, este dificil pentru grupurile trans să protesteze și să vorbească despre dificultățile cu care se confruntă.

Yren și Mariana vor să își trăiască viața liber și să facă ceea ce le place - să joace volei, să danseze și să meargă la teatru. Pentru că sunt femei transsexuale (trans), Yren și Mariana se ocupă de protejarea persoanelor discriminate. Au fost hărțuite, agresate fizic și împiedicate să vorbească despre problemele cu care se confruntă zilnic.

Legea din Paraguay nu permite persoanelor trans să-și schimbe numele sau să obțină acte de identitate care să corespundă identității lor de gen, ceea ce constituie practici discriminatorii. De exemplu, elevii trans nu pot obține certificate școlare pe numele ales, lucru care face dificilă găsirea unui loc de muncă. Această inegalitate le-a determinat pe Yren și Mariana să devină activiste și să ceară o schimbare.

Dar, persoanelor trans din Paraguay nu le este ușor să protesteze, pentru că Paraguay este o țară cu mentalitate foarte conservatoare, care tratează în mod nedrept persoanele trans și comunitatea LGBT, în general. Încearcă să le facă invizibile. Din această cauză, protestele grupurilor trans sunt adesea interzise, iar în unele cazuri demonstrațiile sunt atacate.

Yren și Mariana luptă de ani de zile să-și schimbe legal numele. Dacă ar obține documente care să corespundă identității lor de gen, asta ar însemna că statul a început să le recunoască existența ca femei trans. După cum spune Yren: „Am venit pe lume pentru a arăta cine sunt, nu pentru a mi se spune cine sunt”.

Cere autorităților din Paraguay să recunoască legalitatea identității persoanelor trans, pentru ca acestea să-și poată exercita drepturile!

Care petiție dorești să semnezi?