×

CONDAMNATĂ, PENTRU SUSȚINEREA AVORTULUI

JUSTYNA WYDRZYŃSKA

  Polonia

Experiența personală legată de avort, fără suport sau acces la informații de încredere, i-a oferit Justynei Wydrzyńska puterea și motivația de a-i ajuta pe alții să ia decizii informate cu privire la viața lor reproductivă.

Justyna este co-fondatoarea Abortion Dream Team, un grup de activiști care luptă împotriva stigmatizării avortului și oferă sfaturi cu privire la accesul la avorturi sigure în Polonia, unde legile privind avortul sunt printre cele mai restrictive din Europa.

În luna februarie 2020, Justyna a intrat în contact cu Ania (nu este numele său adevărat), care atunci se afla într-o relație abuzivă, era însărcinată și disperată, declarând că ar prefera să moară decât să continue sarcina. Justyna, supraviețuitoarea unei relații violente, știa că trebuie să o ajute. I-a trimis Aniei propriile pastile de avort prin poștă, dar partenerul acesteia a interceptat coletul și a contactat poliția, care a confiscat pastilele.

În luna noiembrie 2021, procurorul a înaintat învinuirea împotriva Justynei pentru „ajutor la avort”. În martie 2023, ea a fost găsită vinovată și condamnată la opt luni de muncă în folosul comunității. Avocații ei au contestat decizia.

Condamnarea Justynei stabilește un precedent periculos. Fără sprijinul și informațiile de încredere pe care ea și alți activiști le oferă, persoanele ca Ania ar fi singure și fără acces la avort sigur.

Demonstrându-și curajul, în pofida ostilităților cu care se confruntă, Justyna spune: „Am fost determinată de dorința de a ajuta, atunci când nimeni nu dorea sau nu putea să ajute. Pentru mine, să o ajut pe Ania a fost un lucru evident, decent și onest”.

Cere procurorului general să ia toate măsurile necesare, pentru a anula condamnarea nedreaptă a Justynei.

Care petiție dorești să semnezi?