×

S-A EXPUS CONTRA RĂZBOIULUI, IAR ACUM RISCĂ ÎNCHISOARE

ALEKSANDRA SKOCHILENKO

  Rusia

Aleksandra (sau Sasha pe scurt) este pasionată de artă și muzică - cântă la diferite instrumente muzicale. Pe data de 31 martie 2022, Aleksandra a protestat pașnic împotriva invaziei Rusiei în Ucraina. Ea a înlocuit etichetele de preț dintr-un supermarket local din Sankt Petersburg cu etichete mici din hârtie, pe care erau scrise informații despre invazia rusă în Ucraina. Aleksandra a fost reținută și acuzată pentru acțiunea sa pașnică. În detenție, a fost ținută în condiții teribile.

Aleksandra (sau Sasha) este pasionată de muzică și artă. În timpurile bune îi plăcea să cânte la pian, chitară, mandolină și flaut. Organiza serate muzicale pentru toți cei care doreau să cânte împreună cu ea.

Fiind îngrozită de știrile despre invadarea Ucrainei de către Rusia, Sasha a decis să organizeze un protest pașnic. Pe data de 31 martie 2022, ea a înlocuit etichetele de preț dintr-un supermarket din Sankt Petersburg cu etichete mici din hârtie, pe care erau scrise informații despre invazia rusă în Ucraina.

În dimineața zilei de 11 aprilie 2022, Aleksandra a fost reținută de către poliție, fiind acuzată de „diseminarea publică, cu bună știință, a informațiilor false despre utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse” – un articol nou în Codul penal. Acest articol a fost introdus în grabă de către Guvernul rus, în luna martie 2022, pentru a împiedica cetățenii ruși să critice invazia Ucrainei. În baza noii prevederi, zeci de persoane au fost reținute.

De la reținere, Aleksandra a fost ținută în detenție, în condiții teribile. Ea suferă de boala celiacă și este nevoită să țină foame, în cea mai mare parte a timpului, deoarece centrul de detenție nu-i oferă alimentație fără gluten de care are nevoie. Mai mult, Aleksandra este hărțuită de către angajații centrului de detenție și colegii de celulă. Dacă va fi condamnată, ea riscă până la 10 ani de închisoare.

Cere autorităților din Rusia să o elibereze pe Aleksandra imediat și necondiționat!

Care petiție dorești să semnezi?