×

TREI DECENII PE CULOARUL MORȚII, ÎN CIUDA UNUI PROCES DE JUDECATĂ DEFECTUOS

ROCKY MYERS

  statele Unite ale Americii

Cei care îl cunosc pe Rocky Myers îl descriu ca fiind blând și amabil. Își iubește frații, copiii și nepoții, iar aceștia îl adoră. A cântat la tobe în corul bisericii pe care o frecventa. La vârsta de 11 ani, Rocky a fost diagnosticat cu o dizabilitate intelectuală. Îi este greu să citească și nu poate reține corect datele sau orele. Într-o noapte din anul 1991, în orașul Decatur, statul Alabama, viața lui s-a schimbat pentru totdeauna.

O femeie albă și în vârstă a fost omorâtă, într-un cartier cu preponderență de locuitori de culoare. Rocky, care este de culoare, locuia peste drum. Cu toate că nu existau dovezi care să-l lege de locul omorului, cu excepția unui înregistrator video care aparținea victimei și pe care Rocky susține că l-a găsit abandonat pe stradă, Rocky a fost condamnat pentru crimă.

Mărturiile au fost afectate de contradicții și acuzări de presiuni din partea poliției - un martor-cheie a declarat, ulterior, că a mințit. Un juriu, compus în majoritate din persoane albe, l-a găsit vinovat, dar a recomandat o pedeapsă cu închisoarea pe viață. Cu toate acestea, judecătorul l-a condamnat pe Rocky la moarte. În prezent, contramandarea juriului în acest mod este ilegală în statul Alabama.

Curtea Supremă a SUA a decis că acuzații cu dizabilități intelectuale „se confruntă cu un risc sporit de execuție greșită”. Acest lucru este cu siguranță valabil pentru Rocky. El a fost afectat de o reprezentare legală ineficientă și abandonat de avocatul său după condamnare, fapt pentru care Rocky a ratat termenele de apel. Execuția sa poate fi programată în orice moment, iar singura sa speranță este ca guvernatorul din Alabama să îl grațieze.

Cere-i guvernatoarei statului Alabama să îl grațieze pe Rocky Myers.

Care petiție dorești să semnezi?